ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Talep Fişleri



Talep Fişleri





Şirket bünyesinde lazım olan malzemelerin satınalma işleminin yapılmasını talep ettiğimizi, satınalma birimine iletmek için kullanılmaktadır.  Talep fişlerini oluşturduktan sonra farklı talep fişlerini birleştirip tek bir talep fişi oluşturabilirsiniz. Talep fişleri üzerinden tedarikçi firmalardan fiyat talepleri toplayabilir veya direkt sipariş geçebilirsiniz. 

Şekil 1

Talep fişi [ Şekil 1  ]deki alanlardan oluşmaktadır. 

Satır öğesi: Talep edeceğimiz ürünü burada seçiyoruz. 

Ürün/Hizmet Açıklaması: Eğer açıklama girmek istersek, bu alana yazıyoruz.  (Doldurmak zorunlu değildir)

Birim/Paket: Seçilen ürünün kendine ait birimlerden hangisi ile işlem yapmak istediğimizi seçiyoruz.  (Ör. Kilo, Metre, Adet vb.)

Miktar: Seçtiğimiz birim üzerinden talep edilen miktarı giriyoruz. 

İhtiyaç Miktarı: Bazen bazı ürünler için o an size lazım olan miktardan daha fazla veya daha azı lazım olabilir. Örneğin firmanızda sürekli kullanılan sarf malzemeleri için o an 10 adet gereken malzemeyi alınan bir karar ile 100 tane alınması talimatı verilebilir. Dolayısıyla sipariş ettiğiniz ve aslında ihtiyacınız olan miktarlar farklı olabilir. Bu farklılıkları ilerleyen zamanlarda geriye dönüp baktığınızda görmeniz için bu alana gerçek ihtiyaç miktarınızı girerek takip edebilirsiniz. 

İhtiyaç Birimi : Sipariş ettiğiniz miktar birimi ile size lazım olan İhtiyaç miktarı birimi aynı olmayabilir. Yazmış olduğunuz ihtiyaç miktarı, bu bölümdeki ihtiyaç birimi ile eşleşecektir. Birim/Paket ile İhtiyaç birimi farklı olabilir. 

Satır Açıklaması: Satırın tamamı ile ilgili yazmak istediğiniz bir not varsa bu bölüme yazabilirsiniz. 

Ürün Kullanımı: Aynı ürün, Ürün + Tek tip Alternatif , Tek tip Alternatif, Karışık olmak üzere dört seçenekten oluşur. 

    Aynı ürün seçilirse, talep edilen ürün ne ise direkt o ürün için sipariş verilebilir. Muadil ürün için kullanılamaz.

    Aynı ürün + Tek tip Alternatif seçilirse, sipariş aşamasında ürünün kendisi ve belirlenmiş muadilleri için teklif istenebilir. 

    Tek tip alternatif seçilirse, sipariş aşamasında ürünün muadilleri seçilebilir. 

    Karışık seçilirse, sipariş istenen ürün seçilebilir. 

Talep Fişi içindeki Oluştur Sihirbazı;


Şekil 2

Bu sihirbaz aracılığı ile

  • Tedarikçi İçin Fiyat Talebi
  • Satırdaki Ürün İçin fiyat Talebi
  • Tüm Satırlar için fiyat Talebi

Veya

  • Tedarikçi Bazında Sipariş
  • Seçili Satırın Tedarikçisine Sipariş

Seçeneklerinden birini seçerek uygulayabilirsiniz. 

Tedarikçi İçin Fiyat Talebi

Bu seçeneği kullanabilmeniz için öncelikle Satırdaki ürünün, Ürün/Hizmet Kartında tedarikçi tanımlamış olmanız gerekmektedir. Tanımlanmış tedarikçi fiyat talebi ekranında [ Şekil 3 ] deki gibi görüntülenmektedir. 

Şekil 3

Ürün için tedarikçi tanımlamak için

Sırasıyla [ Şekil 4 ] ve [ Şekil 5 ] uygulanmalıdır. 

Şekil 4

[ Şekil 4 ] deki gibi Ürün/Hizmet kartı içerisine giriyoruz ve eklentiler sekmesine geçiyoruz. 

Şekil 5

Sonra [ Şekil 5 ] de görüldüğü gibi "Yeni" seçeneğine tıklıyoruz ve tedarikçi tanımlıyoruz. Tedarikçi seçimi sonrasında diğer bölümleri opsiyonel olarak doldurabiliriz.

Ürün için tedarikçi tanımımızı bir defaya mahsus yaptıktan sonra bu ürünü talep fişlerinde her seçtiğimizde eğer istersek bu seçtiğimiz tedarikçiyi Tedarikçi için fiyat Talebi sihirbazı sayesinde kullanabiliyoruz. 

Şekil 6

Tekrar Talep Fişimizi açıyoruz tedarikçileri aynı olan iki ürünümüz için sihirbazı kullanarak Tedarikçi için Fiyat Talebi seçeneğini seçiyoruz.  Seçtiğimizde karşımıza [ Şekil 6 ] daki ekran geliyor. Tedarikçimizi seçerek ileri tuşuna tıklıyoruz. 

Şekil 7

Karşımıza Tedarikçimizden hangi ürünler için fiyat talebi almak istediğimizi seçtiğimiz ekran geliyor. İki ürünümüzü de seçiyoruz ve Son tuşuna tıklıyoruz. 

Şekil 8

Son tuşuna tıkladığımızda [ Şekil 8 ] deki ekran karşımıza geliyor. Üst kısımda görüldüğü üzere "Yeni Kayıt (Fiyat Talep Fişi)" oluşturuluyor. Bu ekranı kaydedip kapattığımızda Fiyat Talep Fişimizi oluşturmuş ve kaydetmiş oluyoruz. 

Eğer satırlarımızda tedarikçisi farklı olan bir ürün olsaydı, bu durumda tedarikçi seçim ekranında seçtiğimiz tedarikçinin hangi ürünleri tedarik ettiğini görerek ona göre Fiyat talep fişi oluşturabilecektik. 

Şekil 9

[ Şekil 9 ] da görüntülendiği gibi, satıra bir ürün daha ekledik ve Sihirbazdan Tedarikçi İçin Fiyat Talebini seçtik. Bu durumda hangi tedarikçiden fiyat talebi almak istediğimizi seçiyoruz. Sonrasında  [ Şekil 10 ] ve [ Şekil 11 ] de görüntülendiği gibi seçtiğimiz tedarikçinin hangi ürünleri tedarik ettiğini görebiliyoruz. 

Şekil 10
Şekil 11

Satırdaki ürün İçin Fiyat Talebi

Satırdaki Ürün için fiyat talebi, Tedarikçi için fiyat talebinden farklı olarak tedarikçilerin temin edebildiği ürünlere göre gruplamak yerine, ürünleri tedarik edebilen firmaları gruplayarak gösterir. Yani ana grubunuz burada üründür. Bakış açısı olarak 

Tedarikçi için Fiyat talebi: Bu tedarikçi fişteki hangi ürünleri temin edebilir?

Satırdaki ürün için Fiyat talebi: Fişteki bu ürünü hangi tedarikçiler temin edebilir?

Yapılan işlemler Tedarikçi için fiyat talebi işlemleri ile sıralama olarak aynıdır. 

Tüm Satırlar İçin Fiyat Talebi

Bu seçenekte ise ürünler üzerinde ön tanımlı tedarikçi olması gerekmez.

 

Şekil 12

Tüm satırlar için Fiyat talebi seçtiğinizde satırların tamamını alıp [ Şekil 12 ] deki gibi bir fiyat talebi fişi oluşturacaktır ve tedarikçi cari seçmenizi isteyecektir. 

Tedarikçi Bazında Sipariş

Tedarikçi bazında sipariş verebilmemiz için ürün hizmet kartı üzerindeki tanımlanmış olan tedarikçi bilgisi gerekmez. Talep edilen malzemeyi Satınalma Fiyat Talebi ve Satınalma Teklifi almadan direkt Satınalma Siparişi kaydı oluşturarak sipariş etmek için kullanılır. 

Şekil 13

Öncelikle her satırdaki ürün için Satırda Tedarikçi belirlememiz gerekmektedir. Bu işlem için satır seçiliyken F9 tuşuna basıyoruz ve karşımıza [ Şekil 13 ] deki ekran geliyor. Bu ekranda işaretli alandan bu malzemeyi sipariş etmek istediğimiz tedarikçiyi seçiyoruz. Biz bu örneğimizde 36"lik Boru malzemesi için Toptan Satıcı LTD ŞTİ tedarikçisini seçiyoruz. Flanş ve Dirsek malzemesi için ise Perakende Satıcı LTD. ŞTİ. Firmasını seçtik.

 

Şekil 14

Üst kısımdaki sihirbaza tıklayarak Tedarikçi Bazında Sipariş seçeneğini seçtiğimizde karşımıza [ Şekil 14 ] geliyor. Gelen ekranda bizim satırlarda bulunan malzemeler için seçmiş olduğumuz tedarikçiler bulunuyor. Şimdi bu tedarikçilerden sırayla sipariş vereceğiz. 

Tedarikçi seçimi ekranında öncelikle Toptan Satıcı LTD. ŞTİ. firmasını seçiyoruz ve Son tuşuna tıklıyoruz. 

Şekil 15

Karşımıza [ Şekil 15 ] deki otomatik olarak oluşturulmuş olan Satınalma Sipariş Fişi ekranı geliyor. Satırda ise talep esnasında seçmiş olduğumuz 36" Boru malzemesinin geldiğini görüyoruz. 

Şekil 16

Sonrasında talep fişine dönüyoruz ve tekrar sihirbaz üzerinden Tedarikçi Bazında Sipariş seçeneğini seçiyoruz. Geri kalan ürünlerimizin satırdaki tedarikçisini Perakende Satıcı LTD. ŞTİ. seçtiğimiz için bu sefer bu tedarikçiyi seçiyoruz. 

Karşımıza [ Şekil 16 ] daki otomatik oluşturulmuş Satınalma Sipariş Fişi geliyor. Fiş üzerinde talep fişindeki seçtiğimiz ürünlerin olduğunu görüyoruz. 

Seçili Satırın Tedarikçisine Sipariş

Seçili Satırın Tedarikçisine sipariş verebilmeniz için Satır üzerinde tedarikçi seçimi yapmış olmanız gerekmektedir. [ Şekil 13 ] de görüntülendiği gibi Satırda F9 tuşuna basarak ve/veya satıra tıklandıktan sonra sağ kenarda yer alan "Seçili Satırı Güncelle" simgesine tıklayarak tedarikçi seçimlerimizi yapıyoruz. Sonrasında siparişe çevirmek istediğimiz satır seçiliyken Sihirbazdan Seçili Satırın Tedarikçisine Sipariş seçeneğini seçiyoruz. Seçtiğimizde satırda seçilmiş olan tedarikçi için bir Satınalma sipariş fişi oluşturulur ve talep fişi içerisinde aynı tedarikçi seçilmiş başka satırlar varsa o satırlardaki ürünlerde bu sipariş fişi içerisinde bulunacaktır.  

Proje Hesabı ve Teslimat Zamanı Alanlarının İlgili Talep Üzerine Etkisi

İlgili nesnesinin "Detaylar" bölümünde yer alan "Proje Hesabı" ve "Teslimat Zamanı" kısımları ile satır bazlı olarak da talep edilen malzemelerin proje hesabı ve teslimat zamanı güncellenebilmektedir.