ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr  0850 420 2344
  Centro Download
 

E-Fatura, E-Arşiv, E-Defter, E-İrsaliye Hakkında Kısa Bilgi


Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen, ticaretin çok daha hızlı, ekonomik ve güvenli yapılabilmesi için oluşturulmuş bildirime dayalı sistemlerdir. 

E-fatura ve E-Arşiv fatura kâğıt faturaların yerini alan yeni nesil faturalandırma yöntemidir.   

E-fatura ve e-arşiv fatura vergisel anlamda kâğıt fatura ile aynı geçerliliğe sahiptir ve aynı mevzuata tabidir. Bu sebeple muhasebe işlemlerinde sizlere ek bir yük getirmez. Bunun yanında tüm verilerin elektronik ortamda gelmesi sebebi ile bilgi girişleri çok daha hızlı ve doğru yapılmaktadır. 

E-defter uygulaması Yevmiye ve Kebir defterlerinin elektronik ortamda düzenlenmesini, saklanmasını sağlar. E-defter sayesinde defter basma zorunluluğu ve noter onayı ortadan kalkar.  

E-devlet (e-fatura, e-arşiv, e-defter, e-irsaliye vb.) uygulamalarını kullanabilmek için yalnızca Mali Mühür (şahıs şirketleri için nitelikli imza) sahibi olmak yeterlidir. Her firma kendi isteği ile e-fatura, e-arşiv veya e-defter uygulamasına geçebilir.

 

E-Fatura Nedir? 


e-Fatura, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip, elektronik ortamda hazırlanan bir fatura çeşididir. Yalnızca E-fatura sistemine geçen firmalar kendi aralarında e-fatura gönderimi yapabilirler. 

E-fatura gönderim ve alımlarında Gelir İdaresi Başkanlığı sunucuları kullanılmaktadır. Bu sebeple gönderim ve alımlar anlık olarak yapılabilmektedir. 

E-fatura mükellefi olmayan firma ve kişilere e-arşiv fatura gönderimi yapılmaktadır.  

E-Fatura Şirketinize Ne Avantaj Sağlar? 


 

E-Arşiv Fatura Nedir? 


E-Arşiv fatura içeriği itibari ile e-fatura ile aynı özelliklere sahiptir. E-fatura mükellefi olmayan firma ve kişilere e-arşiv fatura gönderimi yapılmaktadır. E-Arşiv fatura sayesinde kâğıt kullanımı tamamen ortadan kalkmaktadır. 

E-Arşiv fatura içerikleri anlık olarak Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmez. e-Arşiv uygulaması kapsamında oluşturulan faturalar, takip eden ayın 15’inci günü saat 24:00’a kadar oluşturulacak e-Arşiv raporu ile GİB‘e bildirilir. 

E-Arşiv Fatura Şirketinize Ne Avantaj Sağlar? 


 

E-Defter Nedir? 


Dijital ortamda hukuki olarak karşılık bulan e-Defter uygulaması, devlet destekli e-Dönüşüm sürecinin bir parçasıdır. 2004 yılından beri resmi olarak kullanılmakta olan e-Defter uygulaması, tutulması zorunlu olan yevmiye ve büyük defterlerin dijital ortamda yer almasını ve zaman damgası ile imzalanabilmesini sağlamaktadır.

e-Defter uygulamasının devlet tarafından belli mükellefler için zorunlu kılınması, e-Defter nedir, sorusunu da gündemin önemli sorularından biri haline getiriyor.

Hızlı ve düzenli denetimi amaçlayan e-Defter uygulamasını şahıs firmaları da tüzel firmalar da kullanabilir. e-Defter uygulaması defterlerin dijital ortamda tutulmasını, muhafaza edilmesini, ibraz edilmesini ve kaydedilmesini sağlar. e-Defter uygulaması için Gelir İdaresi Başkanlığı onaylı yazılım kullanılması gerekir. Uyumluluk onayı almış yazılım programı ile e-Defter uygulaması kullanılabilir.

E-Defter Kullanmanın Avantajları Nelerdir?


e-Defter uygulamasının birçok avantajına çok kolay şekilde ulaşabileceğiniz Orkestra ayrıcalıklarını keşfedin. Orkestra olarak finans süreçlerini dijital ortama taşıyan firmaların yapısal özelliklerine uygun çözümler sunuyoruz. e-Defter nedir sorunuzun çok daha detaylı, firmanıza özel açıklamalarla cevabını her zaman Orkestra destek sayfasından bizimle iletişime geçerek alabilirsiniz.

 

E-İrsaliye Nedir?


"Sevk irsaliyesi" belgesinin, elektronik belge olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın uygulaması aracılığıyla alıcının posta kutusuna gönderilip, alıcının malları kabul veya ret durumunu bildiren yanıtının yine aynı uygulama üzerinden satıcıya iletilmesi süreçlerini kapsayan bir belgedir.

E-irsaliye ile kâğıt irsaliyenin bir farkı yoktur. Sistem 01.01.2018 tarihi itibariyle kullanıma açılmıştır. E-Fatura kullanıcılarının tümünün e-İrsaliye uygulamasına geçme zorunluluğuyla ilgili GİB tarafından çalışmalar yapılmaktadır.

E-İrsaliye Kullanmamın Avantajları Nelerdir?