ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Ürün/Hizmet Birimler ve Paketleme

 

Ürün/Hizmet Kartı Birimler ve Paketleme


 

Birimler ve Paketleme: Bir Ürün/Hizmet satın alınırken hangi birime göre alınıp satılacağının tanımlaması buradan yapılır.

Birimler ve Paketleme

Birim Seti: Ürün/Hizmet Kartının hangi birim ile işlem yapılacağını seçmek için kullanılır. Ağırlık, miktar, alan, zaman, hacim, uzunluk gibi değerleri seçebilirsiniz. Var olanı güncellemeniz ya da yeni bir tane oluşturmanız mümkündür. Bu alanların doldurulması zorunludur. Boş bırakıldığı takdirde kart kaydedilemeyecektir.

Birim Seti

Birim seti içerisinde tanımlamasını yapmış olduğunuz birim setlerinden birini seçmelisiniz. 

Miktar Birimi:Seçilen Birim Setine göre hangi birimin kullanılacağını belirtmek için kullanılır. Örneğin zaman birim seti için yıl, ay, gün, saat vs. ya da adet birim seti için adet, kutu, koli, düzine, şişe vs. seçeneklerini seçebilirsiniz. Sonradan verileri güncelleyebilir ve yeni birimler tanımlayabilirsiniz. 

Baz Paket:Ürün/Hizmet Kartının hangi baz paket ile işlem yapılacağını seçmek için kullanılır. Baz paket, ürünü bir alanda kullandığınızda otomatik olarak gelecek olan birimdir. Bir fatura oluşturup ürün seçtiğinizde, ürünün birimi olarak bu alan gelecektir. Baz birim kullanıma bağlı olarak sonrasında güncellenebilir ve yeni paketler tanımlanabilir. 

Üst Sınıf Birimleri:

Satış Birimi: Ürünün ana biriminin KG olduğunu varsayalım Satış Birimine de "Gram" seçilmiş olsun. Bu durumda; ilgili ürün her satış faturasında kullanıldığında varsayılan birimi "Gram" gelecektir.

Satınalma Birimi: Ürünün ana biriminin KG olduğunu varsayalım Satınalma Birimine de "Ton" seçilmiş olsun. Bu durumda; ilgili ürün her satınalma faturasında kullanıldığında varsayılan birimi "TON" gelecektir.

 

 

Paketler


 

Paketler: Bir Ürün/Hizmet Kartı için birden fazla paket tanımlamanız mümkündür. Bu farklı birimlerde dönüşüm yapmanız ve aldığınız birimden farklı bir birim ile satış yapmanız mümkündür. Örneğin koliyle ya da çuvalla alınan bir ürün kiloyla ya da paketle satılabilir. Birbiriyle alakası olmayacak şekilde paletle alınan bir ürünün litreyle satılması da mümkündür. Bunun için yapmanız gereken “Yeni Birim Paketi” tanımlamak ve burada birim seti dönüşüm oranlarını girmektir.

Ürün Paket

"Yeni Paket tanımla" diyerek  açılan pencerede yeni oluşturmak istediğiniz miktar birimini ve içerik oranlarını girerek Ürün Paketini oluşturmuş olacaksınız. Her bir Birim Setine ait ağırlık uzunluk gibi fiziksel özellikleri de buradan tanımlayabilirsiniz. Bu sayede faturaların “Belge” detaylarında gönderinin fiziksel özelliklerini de görebilirsiniz. 

Dinamik Birimleme: Orkestranın güçlü olduğu yanlardan birisi de dinamik birimleme yapabilmenizdir. Bir standartı olmayan ürünler için kullanılır. Örneğin aldığınız veya sattığınız ürünlerin bir bölümünde birim olarak çuval, boy vb gibi standart dışı birimlemeler kullanıyorsanız ve bu birimlerin net bir karşılığı yoksa dinamik birimleme işin içine girecektir. 

Her ne kadar bu çuval, boy vb gibi birimlerin bir standartı olmasada standarta yakın bir aralıkları mevcuttur. Örneğin boru satışında boy kavramı 12 metreye tekabul etmesine karşılık kesilen borular 11.90 mt veya 12.15 mt olabilir. burada önemli olan tölerans olacağından boy cinsinden aldığınız ürünün minimum ve maksimum alabileceği töleransı belirleyip ona göre giriş çıkış yapabilmenize olanak tanır. 

 

 Birden Fazla Birim İle İşlem Yapılan Ürünlerde Paketleme İşlemi 

Farklı ürünler sektörlerine ve paketlenmelerine göre farklı birimlere sahip olabilirler. Bu birimlerin bazıları standart dışında birimlerdir. Örneğin 6'lı pakette satılan bir deterjanı kampanya ile 5'li paket olarak satılabilir veya sanayi ortamında kullanılan bazı kavramlar ile ortaya çıkmış olan birimlerde işlem yapmak gerekebilir. 

Birden fazla birim ile işlem yapılan ürünlerden birisi olan Borular üzerinden örneklendirmek gerekirse;

[ Şekil 1 ] de görüldüğü gibi çapı 16 inç, et kalınlığı 8.8mm olan bir borumuz olsun. 

Bu boruyu stoklarımızda metre cinsinden görmek istememize rağmen satınalmasını Boy cinsinden ve satışını da kilogram cinsinden yapıyor olabiliriz. 

Burada bulunan "Birimleme" bölümlerini bir defaya mahsus doğru şekilde girdikten sonra sürekli bu birimleri kullanabiliriz ve sonrasında ürün için stok kontrolü yaparken, aynı ürün için farklı birimlerde miktar kontrolü yapabiliriz. 

Şekil 1

Ürün kartımızı oluştururken, ürünümüzün baz biriminin metre olduğunu seçmiştik. Bu bizim üzerinden yeni bir birimleme yapacağız. 

[ Şekil 1 ] deki  "Paketler" bölümü altındaki yeni tuşuna tıklıyoruz ve yeni bir birimleme ekranı [ Şekil 2 ] deki gibi geliyor.

Şekil 2

"Kod" Kısmına kullanmak istediğimiz birim cinsinin adını yazıyoruz. Şu anda borular için kullanılan "Boy"  birimi için tanımlama yapacağız. 

1 Boy 12 metre veya 6 metre olabilmektedir. Biz örneğimizi 12 metrelik Boy birimi için oluşturuyoruz. 

Alt kısımda içerik miktarı bölümünde mavi renk ile işaretlenmiş 12 ve "Metre[Metre]" bilgisini görüyoruz. Burada mavi ile işaretlenmiş olan alanlar birbirlerine etki ederken kırmızı ile işaretlenmiş alanlar birbirine etki eder. 

Burada bir birim oluştururken dikkat etmemiz gereken nokta, baz birimimizin ne olduğu ve bizim tanımlayacağımız birimin bu baz birime olan oranıdır. 

12 metre 1 Boy demek olduğu için, içerik miktarında baz birime etkiyen kısma (Metreye etkiyen kısma) 12 yazıyoruz. Kod (boy) bölümünün etki ettiği kısma ise [ Şekil 2 ] deki gibi 1 yazıyoruz. 

Şekil 3

Fakat elimize gelen veya gönderdiğimiz borular her zaman tam olarak 12 metrelik olmayacaktır. 11.9metre gelebilir veya 12.20mt gelebilir. Dolayısıyla 1 Boy olarak aldığımız borunun 11.9 gibi gelmesi durumunda stoklarda sorun yaşamamız için [ Şekil 3 ] de görüldüğü gibi "Miktar değer hassasiyeti" bölümünü 4 basamak olarak seçiyoruz. Bu durumda gelen 11.9 metrelik boru stoka 11.9 metre olarak kaydolacakken Boy cinsinden yine 1 boy olarak kayıt olacaktır. 

Şekil 4

Gelen veya giden borularda ufak metraj farkları olsa da bu farkların bir sınırı vardır. Örneğin 1 boy boru sipariş ettiğinizde duruma veya projeye göre 11.9 metre kabul edilebilir bir ölçekken 11 metre kabul edilemeyebilir. Dolayısıyla buradaki kabul edilebilir sınırlar için "Dinamik Birimleme" özelliğimizi [ Şekil 4 ] deki gibi aktif ediyoruz. Dinamik birimlemeye "Yok", "Serbest", "Tolerans Yüzde", "Tolerans Miktar" seçeneklerini seçebiliriz. 

"Yok" seçeneğini seçtiğimizde dinamik birimleme yapmaz. 

"Serbest" seçeneğini seçtiğimizde, dinamik birimleme yapar fakat istediğiniz değeri girmenize izin verir. 

"Tolerans Yüzde" seçeneğini seçtiğimizde, belirlediğimiz tolerans değeri aralığında kalacak kadar kontrol yapar ve altında veya üzerinde kalan değerleri kabul etmez. Örneğin boru boyu için 12 metre tanımladık ve %20 Tolerans ayarladıysak, 2.4 metre pozitif ve negatif yönlü tolerans kabul edecektir. Gerçek örneklerde bu değer genellikle %2 ile %5 aralığında olur. 

"Tolerans Miktar" seçeneğini seçtiğimizde, aynı yüzde seçeneğinde olduğu gibi pozitif ve negatif yönde miktar kontrolü yapılır fakat bu sefer bir değer girmemiz gerekir. Örneğin 0.5 değeri girdiğimizde istediğimiz miktardan 50 santimetreden daha uzun veya daha kısa olan değerler kabul edilmezler. 

Şekil 5

Aynı boru malzemesini Boy olarak birimleyebildiğimiz gibi eşzamanlı olarak Kilo olarakta birimleyebiliriz. [ Şekil 5 ] de görüldüğü gibi ürünümüzün teknik özelliklerini ekliyoruz. 1 metre uzunluğunda, 16 inç çapında, 8.8mm et kalınlığı olan A106GrB kalitesindeki bir borunun ağırlığının 86.28 kg geldiğini boru cetvelimizden bakıyoruz Sonra sadece değerleri sisteme eklemek kalıyor.

Sonrasında bir satış faturası açıp ürünümüzü deniyoruz. 

Şekil 6

[ Şekil 6 ] da görüntülendiği gibi Satır öğesi olarak 16 boru malzemesini seçtik ve Birim/Paket olarak oluşturmuş olduğumuz birim olan BOY'u seçtik. Miktar bölümüne 1 yazdığımızda yanına otomatik olarak 12 olarak veri geliyor. Yanına gelen bu otomatik veri ürünün baz birim paketi olan "metre" dir. Ürünün baz birim paketi için belirlemiş olduğunuz Birim fiyat var ise, Boy cinsinden fiyatlandırmayı da sistem otomatik yapmaktadır. 

Şekil 7

Kilo birimimizi denemek için bu sefer Birim/Paket bölümünde oluşturmuş olduğumuz "Kilo" birimini seçiyoruz ve miktar bölümüne 2000 yazıyoruz. Elimize 2000 Kg malzeme geldiği taktirde bu 2000 kilogram malzemenin 23.18 metre geldiğini bize köşeli parantez içerisinde [ Şekil 7 ] deki gibi gösteriyor.