ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Ürün / Hizmet Tanımları ve Yeni Ürün/Hizmet Oluşturma



Ürün / Hizmet Tanımları ve Yeni Ürün / Hizmet Oluşturma


Orkestrayı kullanılmaya başladığınızda ilk yapılması gerekenlerden biri firmanıza ait ürünlerin tanımlanmasıdır. Bunun için Ürün Yönetimi’nin altında Ürün/Hizmet Kartları’na girmeniz gerekir.

Şekil 1

Yeni Ürün/Hizmet tanımlamak istediğinizde yandaki ok işaretine tıkladığınızda size oluşturmak istediğiniz Ürün Kart Tipi ile ilgili seçenekler sunulacaktır. Sırasıyla bunları inceleyelim;

Şekil 2

Sihirbaz: Bu seçenek ile ürün oluşturmak istediğinizde önünüze bir pencere açılacaktır.Bu pencerede sadece doldurulması zorunlu alanlara veri girerek hızlı bir şekilde Ürün/Hizmet Kartı oluşturabilirsiniz.

Şekil 3

Bir Ürün/Hizmet Kartı oluşturulurken içerisine Kod, KDV, Birim Seti ve Miktar Birim bilgilerinin girilmesi zorunludur.

 

Malzeme: Fiziksel olarak var olan ürünleri tanımlamak için kullanılır. Genel olarak yeni bir Ürün/Hizmet Kartı Oluşturulduğunda [ Şekil 4 ] gibi bir ekran gelecek ve bilgileri girmeye başlayabileceksiniz.

Şekil 4

Karma Koli: Kurumların ellerindeki malzemeleri birleştirerek bir paket oluşturup bu ürünleri paket olarak satması mümkündür. Karma Koliler birden fazla malzemenin birleştirilmesinden oluşur. 

Karma Koli içerisinde hangi malzemelerin ve miktarlarının ne olacağı ilk kayıt esnasında belirlenir ve sonradan değiştirebilir. Karma koli içerisindeki ürünlerin KDV Oranları ve birimleri farklılık gösterebilir.

Karma koli içinde yer alan malzeme fiyatları, verilen fiyat ağırlığına göre otomatik hesaplanır.

Karma kolinin yer aldığı faturalar muhasebeleştirildiğinde; oluşan muhasebe fişi içerisinde malzemeler ve KDV’leri ayrı ayrı hesap kodları ile eşleştirilebilir.

Ramazan Paketleri gibi ürünlerde bu seçeneği kullanabilirsiniz. Karma Koli tanımlanacağı zaman içerisine, “Karma Koli Satırları” sekmesinden kolinin içereceği ürünleri ekleyip çıkarabilir ya da güncelleyebilirsiniz. “Karma Koli Satırları” sekmesinde sağ tarafta bulunan butonlarla satırların yerini değiştirebilir, yeni satır ekleyebilir ya da var olan bir satırı silebilirsiniz.

Şekil 5

Fatura üzerinde Karma Koli seçildiğinde kolinin içeriğinde miktar, ürün ya da fiyatlarda güncelleme yapmanız mümkün değildir.

 

Varyant: Bir ürün boy, cinsiyet, renk, beden vs. gibi herhangi bir özelliğe göre çeşitlilik gösteriyorsa yani farklı varyantları varsa, varyant ürün olarak tanımlanır. Bu varyantlar bir ürünün farklı uyarlamalarıdır.

Varyant Ürün tanımlayabilmek için öncelikle Uyarlanabilir Ürün tanımları yapılmalıdır. Bu konu ile ilgili yardımı Uyarlanır Ürün başlığı altında bulabilirsiniz.

Yeni Varyant Ürün seçtiğinizde size aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır.

Şekil 6

Baz Ürün: [ Şekil 6 ] Buraya daha önceden tanımladığınız Uyarlanabilir Ürünü seçmeniz gerekir. Daha önceden tanımlamadıysanız bu ekran üzerinden de yeni bir Uyarlanır Ürün tanımlamanız mümkündür.

Uyarlama Tanımı: Seçilen baz ürüne göre daha önceden Uyarlanır Ürün içerisinde tanımlanan özellikler burada listelenecektir. Eğer yoksa buradan da Yeni diyerek Uyarlama tanımı oluşturabilirsiniz.

“İleri” diyerek oluşturacağınız varyantın ürün özelliklerini seçip son dediğinizde Varyant Ürününüz oluşmuş olacaktır. Açılan Ürün/Hizmet Kartı üzerinde bilgileri girmeye devam edebilirsiniz.

Varyant Ürün ayrıca Uyarlanır Ürün Kartının içerisinden de tanımlanabilmektedir. Detaylı bilgi için Uyarlanır Ürün bölümünü kontrol edebilirsiniz. 

Uyarlanır Ürün: Varyant Ürünle birlikte kullanılır. Farklı kombinasyonlara sahip olan bilgisayar ya da tekstil ürünleri gibi özelliklere sahip ürünlerin tanımlanmasında kullanılır.

Yeni bir Uyarlanır Ürün oluşturup KDV, miktar birimi gibi bilgileri girip kaydet ve güncelle butonuna bastığınızda Uyarlanır Ürün ile ilgili özel sekmeler açılacaktır.

Şekil 7

Burada öncelikle Uyarlama Tanımlarını yapmanız gerekir. Tanımları yaptıktan sonra varyantları yanındaki Varyantlar sekmesinden de oluşturabilirsiniz ya da yeni bir Varyant Ürün oluştur diyerek Uyarlama Tanımlarıyla beraber de oluşturabilirsiniz. [ Şekil 8 ] deki örnekte bir masaüstü bilgisayar için Uyarlama Tanımı oluşturulmuş ve buna özellik öğeleri eklenmiştir.

Şekil 8

Ürünün gereksinimlerine göre Özellik Öğeleri ekledikten sonra Varyant Ürünleri oluşturmaya başlayabilirsiniz. Varyant ürünleri bulunduğunuz pencerede varyantlar sekmesinden, Uyarlanır Ürün kartının içindeki Varyantlar sekmesinden ya da Yeni Varyant Ürün oluştur diyerek de oluşturabilirsiniz.

Hizmet: İşçilik, servis hizmetleri gibi içerisinde emek sarfiyatı olan malzeme kartlarında kullanılır. Satış/satınalma faturalarında kullanılması mümkündür. Fakat bir malzeme kartı hizmet olarak tanımlanıyorsa bunun ambarlarda stoklanması ve takibi mümkün değildir. Bu nedenle de maliyet analizi yapılamaz.

Sayısal Ürün: Kontör ya da puan gibi fiziksel olarak olmayan kullanılarak azalan ve yenisi gereken ürünler bu kapsama girer. Bu türün de ambar stok takibi mümkün değildir.

Sanal Ürün: Gerçekte var olmayan, nakliyesi gerekmeyen fakat ticari olarak kıymetli olup ihtiyaç duyulan ürünler sanal ürün kapsamındadır. Sisteminizde kullandığınız bilgisayar yazılımları ya da lisans gibi ürünleri buna örnek gösterebiliriz. Ambarlarda stok takibi yapılamaz.